Wednesday, December 27, 2006

Botanicni vrt

V novoletno praznicnih dneh sem se odlocila si ogledati vse botanicne vrtove v okolici. Najprej sem se lotila tega v Joburgu (www.jobot.co.za). Rastlin, vsaj takih, ki bi jih clovek pricakoval v botanicnem vrtu, recimo z napisom, kaj so in od kod so, je bolj malo. V bistvu ima botanicni vrt ogromne povrsine lepo negovane travice, namenjene druzinam za nedeljske piknike. Trava spominja na igrisca za golf, vsekakor je dovoljeno po njej hoditi, posedati, nabijati zogo, itd. Locen del pa je namenjen tudi sprehajalcem psov.

Tako kakor vsepovsod drugje je tudi botanicni vrt varovan, z visoko ograjo in enim vhodom s paznikom. Ko sem prisla, so vsi pazniki viseli na kupu ob vhodu, komu bi se vendar ljubilo v poletni vrocini patruljirati, pa saj je vse ograjeno in torej zadostuje, da samo na vhodu gledajo, kdo gre not. Ko sem odhajala, pa je bil na vhodu le en paznik, ker so ostali ekipno igrali odbojko.

Sicer je v botanicnem vrtu nasad sukulent (uboge sukulente, ni jim vsec, da je bila v zadnjem casu vsako noc poletna nevihta, pol je gnilih), ogromen nasad vrtnic, med katerimi je trava, na kateri je simpaticen prostor za druzinske piknike in zeliscni nasad, kjer je vecina rastlin evropskih oziroma jih imam tudi jaz v Sloveniji na svoji zeliscni gredi. Morda dva ali tri zelisca so afriska, katera uporabljajo vraci za zdravljenje necesa, ampak kakor ponavadi, sem spet pozabila vzeti s seboj papir in pisalo, da bi si zapisala, kaj so – bo treba iti se enkrat.

Druzine, ki posedajo po travi, so pestre, recimo indijske (mama klice otroka "Hare Krisna, come here"), afrikaanske (mama klice otroka "komi, komi"), muslimanske (moski igrajo kriket, zenske in otroci sedijo bolj na strani, mlajse zenske si odstranijo rute, saj je vroce, ocitno je dovoljeno), crnske (velika skupina ljudi, pecejo na zaru na plinski bombi)... Vmes pa prodajalci sladoleda na biciklih, nase opozarjajo s kravjimi zvonci.

Tako, toliko za letos. Kot novoletno zaobljubo sem si zadala, da si bom nekako (ne vem se kako) uredila sumnike, da bom lahko bolj razumljivo pisala.

Tuesday, December 12, 2006

Veseli december

Zanimiv veseli december v kratkih rokavih in poletnih sandalih. V sluzbi se prednovoletne zabave kar vrstijo, vse je treba opraviti v zacetku decembra, ker gre potem vecina ljudi na dopust. Zdaj so namrec letne solske pocitnice.

Prednovoletna evforija velja seveda tudi v trgovinah in v velikih nakupovalnih srediscih, ki jih je tu vse polno vsepovsod naokrog. Ob sobotah je tam velika gneca, vendar sem tudi jaz v sluzbi cez teden, zato se moram tja odpravit v soboto. Sicer so prakticno vse trgovine odprte tudi ob nedeljah.

Z nakupovanjem hrane imam vedno manj tezav, ceprav se mi se vedno dogaja, da kaksne stvari ne najdem v trgovini, trenutno mi je eden od misterijev se vedno, kje imajo drobtine (ce jih sploh imajo). Pa tudi z drugo hrano je kar zanimivo, saj recimo tezko najdem navadno skuto, vecinoma je vse brez mascob, z manj kalorijami, sladice brez sladkorja z umetnim sladilom in podobno.

Skoraj pogresam police s sto vrstami pralnih praskov, tu se s tem ne obremenjujejo prevec in jih je na izbiro le nekaj vrst. Pa tudi druga cistila so na voljo v manjsem stevilu primerkov. Kar pa seveda ne velja pri izbiri cipsov, sladkarij, prigrizkov in podobne hitre prehrane, recimo cipsa sploh ne kupujemo vec, ker je problem najti takega navadnega, brez okusa po kisu ali z dodatkom tega in onega.

Vecina hrane je zapakirane v velike kolicine plastike, kar se zlasti velja za sadje in zelenjavo. Po svoje mi je vsec, da je vsa zelenjava ze ociscena, tako se mi ni treba ukvarjat s pranjem solate. Vendar imamo zaradi tega vsak dan poln kos smeti, zlasti razne embalaze. Skoda, ker v nasem okolisu se ni locenega zbiranja odpadkov, zato mi je zal, da moram vso plastiko in steklo zmetati v isti kontejner za smeti.

Tuesday, December 5, 2006

Windhoek

Windhoek – zdaj ze vem – je glavno mesto Namibije. In Namibija – tudi to zdaj ze vem – je ena izmed sosednjih drzav Juznoafriski republiki. Odkar sem tu, se mi je precej obogatilo znanje zemljepisa, saj znam nasteti vse sosednje drzave, razen Namibije so to se Bocvana, Zimbabve in Mozambik, pa se dve manjsi drzavici znotraj ozemlja JAR, Lesoto in Svaziland.

Sicer je v Windhoeku tudi ena pomembnejsih pivovarn v regiji, saj je pivo Windhoek zelo razsirjeno. In ce ze ni Laskega, je postalo moja prva izbira. Ja, sicer pa je s pivom kar kriza. Ni mi se uspelo ugotoviti zakaj, ampak alkoholnih pijac ne prodajajo v samopostreznih prodajalnah s hrano (tudi Spar je tu za vsakim vogalom, a pri njih prav tako ni izjeme). Izjema pa je lokalno vino, ki ga je v vseh trgovinah s hrano polno.

Kako torej do piva? Treba je poiskati specializirano trgovino z alkoholnimi pijacami. Tovrstnih trgovin ni ravno na pretek, pa se zapirajo se prej, kakor trgovine s hrano. Zato je nabavljanje zaloge piva kar precejsen projekt, treba ga je pac imeti vedno doma na zalogi, saj podobno kakor za kruh in mleko velja, da ne mores kar kadarkoli skocit ponj.

V gostilne na pivo se sicer ne hodi, saj ni navada, da bi se ljudje sprehajali zunaj in posedali po lokalih. Izjema pa so velika nakupovalna in zabaviscna sredisca, v katera se pripeljes z avtom, tam pa je vse od trgovin, bank, poste, kina, restavracij s hitro in tudi bolj pocasno prehrano in raznih lokalov. Da lahko gremo s sodelavci kdaj po sluzbi na pivo, pa poskrbi kar menza v sluzbi, kjer ob petkih popoldne tocijo pivo in druge tovrstne pijace.