Monday, March 12, 2007

Voda

Tokrat bom napisala nekaj o vodi. Oziroma o vodovodu v nasem stanovanjskem naselju. Zacelo se je ze prvi teden, ko smo se priselili sem. Stanovanjsko naselje je popolnoma novo, v nase stanovanje smo prisli kot prvi stanovalci. Ze prvi dan smo ugotovili, da ni tople vode. Potem se je zacela akcija klicanja hisnika, ki je klical vodovodarje, ki so sicer prisli, a so ugotovili, da nimajo kljuca od prostora z bojlerjem in so torej spet odsli. Potem je bil vikend, ko se ni nic zgodilo, in v naslednjem tednu se je zgodba se dvakrat ponovila, dokler se niso koncno nekje proti koncu tedna vse zvezde poravnale in so prisli vodovodarji in jim je hisnik dal kljuc od prostora z bojlerjem in so po mojem morali le vklopiti bojler. Akcija je trajala dober teden dni in se je zakljucila ravno, ko sem se ze skoraj navadila na tusiranje z mrzlo vodo.

Cez kaksen mesec dni sem v kuhinji opazila, da se je zamasil odtok v pomivalnem koritu. Sicer obicajno skrbim, da ne mecem nesnage v odtok, a sem si rekla, afriski odtoki pac in sem sla v trgovino kupit tekocino za odmasevanje odtokov. Ki ni nic pomagala, med tem pa sem ugotovila, da so zamaseni tudi odtoki v kopalnici, razen tega je voda stala tudi v pomivalnem stroju. Zdelo se mi je sumljivo, kako da so se nam zamasili vsi odtoki naenkrat, pa se je na koncu le izkazalo, da je zamasen celoten odtok nasega bloka, saj se je zacela nabirati voda na zunanji strani bloka. Spet klicanje hisnika, tusiranje v stojeci vodi, ki ni odtekala, cim manj pranja posode (vecerje v restavracijah) in v slabem tednu dni so prisli vodovodarji, ki so odmasili odtok.

Pred kratkim pa sem ob prihodu domov opazila, da je ob dovozni cesti ocitno pocena vodovodna cev, saj je voda spricala v obliki vodometa. Doma pa seveda ni bilo vode. A so ze naslednji dan prisli super vodovodarji (na avtu je pisalo www.superplumbing.co.za) in zadevo popravili v rekordnem casu! Pa ni bilo za dolgo, saj je naslednji dan pocila cev na drugi strani ceste in spet smo bili brez vode. Sicer so tudi tokrat super vodovodarji zadevo dokaj hitro uredili. Vendar je potem ponoci se enkrat pocila cev, prav blizu nasega stanovanja. Jaz sem ze spala in najprej se mi je zdelo, da dezuje, ko sem na pol v spanju slisala sumenje vode. Sem se odlocila, da grem do vratarja nasega naselja vprasat, ce so koga poklicali, da kaj naredi. Ampak je pri vhodnih vratih stanovanja stalo nekaj centimetrov vode, tako da nisem mogla ven in sem raje sla ven pri zadnjem izhodu skozi teraso. Tam pa je bilo se slabse, saj je tekel potok! Tako da sem raje bredla cez tistih nekaj centimetrov vode pri sprednjih vratih in sem se prebila do vratarja.

Kjer se je izkazalo, da vratar sploh nima telefona! Ne vem, kako potem poklice pomoc, saj ima stanovanjsko naselje najeto 24 urno varnostno sluzbo, ce nima telefona?! (Kasneje sem izvedela, da imajo menda za klicanje varnostne sluzbe montiran gumb za alarm. Upam, da res in da deluje.) Pa tudi ce bi vratar imel telefon, ne bi nikogar poklical glede vode, ker itak ni vedel, kaj naj naredi. So se zaceli zbirati se drugi stanovalci, eden je bil v skrbeh, ker je sel naslednji dan prvic v novo sluzbo, pa se ne bo mogel umit. A se ponoci ni dalo nic naredit, edino nekoga so potem dobili, da je zaprl glavni vodovodni ventil, da so vsaj ustavili potok vode skozi naselje in smo lahko sli zjutraj ven brez gumijastih skornjev.

Naslednji dan so sicer ponovno prisli super vodovodarji in tudi to cev popravili. A ker smo bili vec dni zapored brez vode, je bilo kar naporno, hranili smo se v restavracijah, saj nismo hoteli mazati posode v kuhinji, ce je potem ne bi mogli pomiti. Stranisce je smrdelo, glede umivanja pa se je znasel vsak po svoje. Nabavili smo si vec 5 litrskih plastenk vode in smo se umivali tako, da smo se zalivali s plasticnim vrcem. Nekateri sosedje so sli v fitnes, kjer je tus, pa so se kmalu vrnili, saj je v fitnesu zmanjkalo elektrike (obicajna stvar, tu pogosto kje zmanjka elektrike) in je bil zaprt. Eden izmed sosedov pa se je umil kar v bazenu.

Trenutno je z vodovodom vse v redu. Kdo ve, koliko casa bo tako ostalo. Ampak zdaj mi je vedno bolj jasno, zakaj na kriziscih pogosto delijo reklamne letake za 24-urne dezurne vodovodarske sluzbe.

No comments:

Post a Comment