Friday, March 23, 2007

Solstvo

V casopisu sem v prilogi Solstvo prebrala, da je ministrstvo za solstvo v nasi regiji zadovoljno, ker se je pouk v letosnjem solskem letu dejansko zacel na prvi solski dan. Moram priznati, da te izjave ne razumem prav dobro, kdaj bi se pa naj pouk zacel, ce ne na prvi solski dan? Slabsim solam pa ministrstvo grozi, da jim bo posiljalo inspektorje, ki bodo preverjali, ali so ucitelji med poukom res v razredih in ali sploh ucijo. Torej vendarle ni samoumevno, da pouk res poteka takrat, ko bi moral.

Raven pouka je tu precej nizka, o cemer se lahko tudi sama prepricam, ko vidim, kaj se moj sin uci v soli. Za pozitivno oceno je treba napisati 35 odstotkov vseh tock. In kljub temu so rezultati na drzavnih preverjanjih znanja in na maturi porazni. V privatnih solah je sicer nekoliko visja raven pouka, a te sole zaradi razmeroma visoke solnine niso dostopne vsakomur. Problem dostopnosti boljsih sol nekoliko resujejo donatorji, ki sponzorirajo sole, v katere se lahko vpisejo revnejsi solarji, katerim donatorji krijejo solnino. Najslavnejsa taka donatorka je Oprah Winfrey, ki je financirala izgradnjo nove sole za deklice, prvic odprte v letosnjem solskem letu. Ucenke je sama izbrala izmed stevilnih prijav, ki so prispele iz cele drzave. Med vidnejsimi donatorji je tudi podjetje Oracle in sicer je prispevalo 1,4 milijona dolarjev soli Ponelopele Oracle Secondary School, o tem pisejo tudi v zadnji stevilki Oracle Magazine.

Kljub temu, da je po moji oceni raven pouka precej nizka, pa mi je vsec, da je moj sin delezen drugacnega solskega sistema, kakor v Sloveniji. Tu ni nobenega piflanja ali memoriranja nepotrebnih podatkov. Ustnega sprasevanja sploh ni, vse preverjanje je pisno. Pri vecini predmetov pa morajo narediti tudi referate, za katere dobijo natancna navodila glede vsebine, obsega, oblike, itd. Tak nacin dela se mi zdi koristen, saj se otrok nauci nekaj napisati, kar ima rep in glavo, ta vescina mu bo v zivljenju zagotovo se kdaj prav prisla. Znanje pa upam, da bo nadoknadil.

Vsec mi je tudi, da ucitelji ne obvescajo starsev za vsako malenkost, ampak disciplinske in druge tezave resujejo v soli. Imajo sistem tockovanja in sicer za prekrske dobijo negativne tocke (“demerit”), na primer ce veckrat zapored nimajo domace naloge pri posameznem predmetu, ce pozabijo opremo za telovadbo, ce pridejo v solo neurejeni, itd. Ko zberejo doloceno stevilo negativnih tock, morajo ostati po pouku (“detention”). Za vecje prekrske ni negativnih tock, ampak avtomaticno ostanejo po pouku, kjer morajo recimo 500 krat napisati nekaj v stilu “V soli se bom lepse obnasal…”. Nekoliko otrocje, to je res, ne vem, ali kaj zaleze. Mozno pa je tudi pridobivati pozitivne tocke (“merit”), na primer ce v semestru nikoli ne zamudijo pouka, itd.

Danes je zadnji solski dan v prvem semestru. Sledijo pocitnice, dva tedna in pol, pouk se nadaljuje v sredo, 11. aprila.

No comments:

Post a Comment