Monday, February 5, 2007

Varnost

Doma na stanovanju so nam montirali dodatna varnostna vrata. Narejena so iz zeleznih navpicnih drogov, izgledajo pa natanko tako, kakor da bi ziveli v zaporu. Vsaj cilindricno kljucavnico imajo. Kar je treba posebej povedat, glavna vhodna vrata imajo namrec navaden kljuc. Ko sem sla delat dodatne kljuce za vhodna vrata, jih je mojster vzel kar iz predala, ze narejene, saj so ocitno tu kljuci kar serijski. Ali se naj potem sploh cudim, da je toliko vlomov v stanovanja, saj lahko vsak lopov kupi komplet serijskih kljucev in si potem odklepa vsa stanovanja po zelji? Oziroma ali se temu sploh rece vlom, ce ti nekdo kar odklene stanovanje s serijskim kljucem in vzame, kar najde? Stvar je vsekakor resna, saj se je sodelavcu, ki zivi v nasem stanovanjskem naselju, zgodilo natanko to, pobrali so mu denar in fotoaparat.

Tako da zdaj razen varovanja celotnega naselja (zapornica in varnostnik), varovanja nasega stanovanjskega kompleksa (visoka ograja in varnostnik), napeljane bodece zice in elektricnega pastirja, imamo se zapor doma. Upam, da bo zaleglo proti vlomilcem. Ali pa tudi ne, saj okno v dnevni sobi nima zelezne resetke (ostala okna jo seveda imajo). Ko smo hisniku omenili, naj naredi nekaj glede tega, je zamahnil, naj se ne sekiramo, saj menda lokalni lopovi ne marajo lomit stekla in plezat skozi okna. Kako si naj zdaj to razlagam? Ocitno, ce nimajo kljuca, pac ne vstopijo. Upam vsaj, da lokalni lopovi ne berejo tega, sicer bodo izvedeli, kje smo ranljivi.

Marsikdo pravi, da pretiravamo z varovanjem in morda ima prav. Vendar pa potem slisis zgodbe od sodelavcev, kako so nekje nepridipravi vstopili v varovano naselje in se nekako izmuznili za ograjo pri hisi, kjer so potem stanovalki grozili s pistolo, naj jim izroci denar. Drugemu sodelavcu, ki nima elektricnega pastirja okrog hise, so splezali cez ograjo in vdrli v pocitnisko prikolico. Hiso so pustili pri miru, ker je pod alarmom. Pa v casopisu beres, da so do smrti ustrelili nekoga, ki je sedel na svoji terasi v svoji varovani hisi, od zene pa pobrali le mobilni telefon, ker niso imeli nic gotovine doma.

Sodelavcev znanec je bil zrtev cestnega napada s pistolo in to ob belem dnevu na prometni cesti, kjer je stal pred semaforjem. Nepridiprav, ki se je priblizal avtu, se je potikal med ulicnimi prodajalci (ti praviloma niso nevarni, ceprav nikoli ne ves in je treba vedno imeti zaklenjena vrata), tik ob avtu pa je pokazal pistolo. Sofer je moral odpreti okno in izrociti mobilni telefon in avtoradio, potem je napadalec hitro izginil. Ob misli na tak dogodek me je resnicno strah, ne znam si predstavljati, kaj bi jaz naredila, ce bi mi nekdo pomolil pistolo, se manj pa, ce bi zahteval, naj mu dam avtoradio. Saj sploh ne vem, kako se odmontira.

No comments:

Post a Comment