Monday, April 2, 2007

Racuni

Ta prispevek je najprej imel naslov Elektrika, govoril pa je o tezavah z elektriko v nasem stanovanjskem naselju. Ampak mislim, da sem se ze dovolj razpisala o tezavah z vodo, zato samo na hitro opisem, kako je to, ce dva dni zapored ni elektrike. Torej, pridemo domov iz sluzbe in sole in ugotovimo, da ni elektrike. Ni prvic, se pac odpravimo v restavracijo na vecerjo (ker ne moremo kuhat, elektricni stedilnik). Ko se vrnemo, zgrozeni ugotovimo, da edino v nasem stanovanju ni elektrike, pri sosedih veselo gorijo luci. Zmrzovalnik se sam od sebe odtaja, zato se mi ni treba posebej ukvarjat z njim (je bil itak ze potreben tajanja). Nekaj hrane iz zmrzovalnika zal gre v smeti. Z druzino se preselimo na stopnisce, kjer je dovolj svetlo za branje. Pivo vzamemo s seboj, saj je edino smiselno, da ga popijemo, dokler je vsaj se priblizno mrzlo. Mimogrede bolje spoznamo nekaj sosedov, saj vsak kaksno rece, ko gre mimo druzine, ki kampira na stopniscu.

Naslednji dan izvemo, da so nam elektriko odklopili, ker menda ni bil placan racun. Seveda je bil placan, cel dan telefonarimo in faksiramo, dokler koncno ne verjamejo, da je bil racun res placan in potem milostno posljejo dezurno sluzbo, da priklopi elektriko, seveda traja celo vecnost, da se prikazejo in pozno zvecer drugi dan je zadeva urejena.

Podobne dogodivscine v zvezi s placevanjem racuna imamo tudi vsak mesec v garazi pri sluzbi, kjer parkiramo. Kot mesecni najemniki imamo vstopno kartico za garazo, parkirnino placujemo mesecno. V garazi imajo vpeljan zelo ucinkovit sistem kaznovanja neplacnikov. Namrec vsakega 5. dne v mesecu v garazi enostavno blokirajo vse vstopne kartice, potem pa rocno nazaj aktivirajo tiste, ki so placali racun. Pri tem rocnem vnasanju pa se dogajajo napake, pomote, zmede in vcasih je skoraj ze konec meseca, preden jih uspemo prepricati, da je racun bil resnicno ze zdavnaj placan. Zdaj smo se ze navadili, da takoj ob placilu racuna nesemo fotokopijo potrdila v pisarno garaze in ce imamo sreco, nam kartico ze naslednji dan aktivirajo.

Racune najveckrat placujemo s poloznico na banki. Bila sem presenecena, ko sem videla, da pri placilu ni provizije (ugibam, da jo kompenzirajo z razmeroma visokimi stroski vodenja racunov), vendar je mozno placevati na racun le v poslovalnicah tiste banke, kjer je odprt racun, na katerega se nakazuje. Na sreco so v nakupovalnih srediscih vecinoma poslovalnice vseh pomembnejsih bank na kupu v tako imenovanem bancnem srediscu (“banking mall”), tako da se ni treba prevec sprehajat in iskat ustrezne banke, kjer je mozno izvesti placilo.

Vstop v bancno poslovalnico pa je tudi zgodba zase. Na vhodu vedno stoji varnostnik, ki vsakega obiskovalca z detektorjem pregleda, ali nima pistole. Potem se lahko vstopi skozi dvojna vrata in sicer sele ko se prva vrata popolnoma zaprejo, je mozno odpreti druga vrata. Podobno je tudi na izhodu, zelo ucinkovito proti bancnim roparjem, verjetno zato doslej se nisem slisala o primeru ropa bancne poslovalnice. Namesto tega se roparji raje lotevajo bankomatov, ki jih napadejo kar z rocnimi bombami, takih primerov je bilo ze kar nekaj. Sicer so se za roparje koncali neuspesno, ker jim ni uspelo razstreliti bankomata tako, da bi prisli do denarja. Poskusajo pa se kar naprej.

No comments:

Post a Comment