Friday, June 1, 2007

Stavke

V službi sem v centru mesta, kjer je na nasprotni strani ceste mestna hiša, tako da imam skozi okno dober razgled na dogajanja tam okoli. Dogajanja pa so kar naprej, saj skoraj ne mine dan, da ne bi kakšna skupina ljudi nekaj protestirala ali demonstrirala. Včasih se demonstracij udeležijo tudi učenci raznih šol, te je lahko prepoznati, saj imajo šolske uniforme, vsaka šola drugačne. Nič čudnega potem, da je uspeh v šolah v povprečju tako slab, če pošiljajo učence na ulico, namesto da bi bili pri pouku.

Ta teden so v akciji uslužbenci v javnem sektorju, ki že nekaj časa grozijo s stavko, če država ne bo ugodila njihovi zahtevi po povišanju plač za 12 odstotkov, saj jim ta ponuja le 6 odstotno povišanje. Demonstrirajo vsak dan, tako da je povsem ohromljen promet v okolici, danes pa so uradno začeli s stavko. V stavko so vključeni med drugimi tudi učitelji, zato je odpadel pouk v javnih šolah (juhu!), zdravstveni delavci, zato delajo le na urgenci in na intenzivni negi, med tem ko je sodišče prepovedalo stavkati carinikom. Glede na nepopustljivost obeh pogajalskih strani se lahko zgodi, da bo stavka trajala še dolgo, bomo videli.

Sprašujem pa se, ali se bo stavka javnih uslužbencev kaj dosti poznala na matičnih uradih, saj tam tudi kadar ne stavkajo, delajo tako počasi, da bi nepoučen morda mislil, da stavkajo. Zaradi tega se je uveljavila praksa, da kadar ima kdo opravka na matičnem uradu, najame nekoga in mu plača, da stoji v vrsti namesto njega in potem ta čakalec pokliče naročnika, tik preden pride na vrsto. Da je to dober posel vidim tudi po tem, da ulični prodajalci na križiščih včasih delijo letake s ponudbo za storitve čakanja v vrsti.

V zvezi s tem morda še zanimivost o novem informacijskem sistemu na ministrstvu za notranje zadeve. Pred nekaj meseci so namreč namestili nov informacijski sistem in po enem dnevu so ugotovili, da ne deluje, zato so hitro ukrepali tako, da so zaprli vse urade za dva tedna, dokler niso spet usposobili programske opreme. Potem so urade sicer odprli, a kolegi pravijo, da je še vedno kar problem podaljšati registracijo avtomobila, saj sistem včasih deluje, včasih pa ne, če že deluje, pa gre bolj počasi. Sodelavec je zapravil več dni, da mu je uspelo podaljšati registracijo avtomobila, vmes se je seveda vozil s pretečeno registracijo.

Letos so tudi že stavkali šoferji mestnih avtobusov, ne vem natanko zakaj, šlo je za nekaj v zvezi z izplačilom nadomestil za bolniško, kolikor sem razumela, so se razburjali tisti, ki niso bili nič bolani v preteklem letu, pa so hoteli, da jim podjetje vseeno nekaj plača. Stavka sicer ni prehudo vplivala na promet v mestu, saj so mestni avtobusi zelo redki in jih uporablja le malo ljudi. Edino tajnica v naši službi je bila nesrečna, ker nima avtomobila in se redno vozi z avtobusom domov (zjutraj jo v službo pripelje soseda), tako da je morala prositi sodelavce, ki stanujejo v njeni bližini za prevoz domov. Med stavko šoferjev pa je očitno prihajalo do nesoglasij, saj so se nekateri šoferji vrnili na delo, med tem ko so drugi še stavkali. In ti drugi so se spravili na stavkokaze, tako resno, da je bil rezultat trije mrtvi šoferji in dva požgana avtobusa. Stavka se je potem razvozlala in zdaj avtobusi spet vozijo.

No comments:

Post a Comment