Friday, September 21, 2007

Rop

Imela sem že pripravljen prispevek za tokratno objavo, pa bo počakal za kdaj drugič, namreč v službi smo bili precej pretreseni, ko smo izvedeli, da so sodelavcu predvčerajšnjim oropali hišo in bom raje nekaj napisala o tem dogodku. Kljub temu, da so imeli hišo varovano, kakor treba, torej z visoko ograjo, električnim pastirjem, opremljeno z alarmom, so se je lotili profesionalci, ki vse te mehanizme poznajo in jih znajo tudi obiti. Podrobnosti pa smo izvedeli, ker je bila sodelavčeva žena z dvema majhnima hčerama med ropom doma. Razen tega, da so prestrašene, se njim na srečo ni nič zgodilo.

Bilo je šest roparjev, ki so splezali čez električno ograjo s pomočjo gumijaste odeje in plezalne vrvi. Vdrli so v hišo tako, da so razbili okna in rešetke na njih, potem pa najprej odšli naravnost v spalnico, saj vedo, da je tam običajno nameščena omarica z alarmom, tega so hitro strokovno onesposobili. Preden so vdrli, so od zunaj tudi prekinili telefonsko povezavo. Presenečeni so v hiši zagledali ženo, ki je bila doma, saj očitno niso prej opazovali hiše, da bi preverili, ali je prazna. Pa se niso preveč zmedli, ampak so jo prisilili, da je odprla sef. Hčerki sta spali, saj je bilo zgodaj popoldne sredi belega dneva, pa sta se zbudili zaradi hrupa. Mati je prosila roparje, ali lahko gre k njima in so dovolili, tako ji je uspelo sprožiti alarm, ki je bil nameščen tudi v otroški sobi. Varnostna služba se je zelo hitro odzvala na alarm, pri hiši so bili že po nekaj minutah, poklicali pa so tudi policijo. Roparji so bili dobro organizirani, vsi so imeli kirurške rokavice, da ne bi zapustili prstnih odtisov, v zelo kratkem času so zapakirali računalnik, televizor in drugo elektronsko opremo, saj so imeli s seboj ustrezno embalažo, izpraznili so sef, pobrali tudi mobilne telefone in ključ od ženinega avta. Ker pa so med tem na kraj dogajanja že pridrveli varnostniki, so se morali roparji na hitro razbežati, tako da niso utegnili odpeljati avta. Uspešno so pobegnili tisti, ki so nesli elektronsko opremo v čakajoč kombi, med tem ko je policija prijela dva, ki sta imela pri sebi vsebino sefa.

Sodelavec je povedal, da so jih pred leti že enkrat oropali, takrat so zaradi tega prodali hišo in se preselili drugam. Izkušnja jih je vodila do namestitve zelo dobrega alarmnega sistema, z neposredno povezavo do varnostnega centra in z gumbi za sprožitev alarma nameščenimi na več mestih po hiši, kar se je izkazalo za pametno odločitev, saj je žena lahko sprožila alarm iz otroške sobe kljub temu, da so roparji onesposobili tistega v spalnici. Po tem dogodku nameravajo nabaviti še daljinske upravljalce za sprožitev alarma in jih pustiti na različnih mestih po hiši. Za odnešene predmete in poškodbe na hiši bodo dobili povrnjeno škodo od zavarovalnice, tako da nimajo prehudega materialnega stroška, vsebino sefa so na srečo dobili nazaj. Strah pa seveda ostane, najprej so razmišljali, da bi se spet preselili, najraje v tujino, saj vsak tak dogodek vedno sproži razmišljanja o smiselnosti življenja v nenehni nevarnosti. Najverjetneje pa bodo nadgradili varnostni sistem in sčasoma nadaljevali z normalnim življenjem, kolikor normalno je pač lahko tako življenje za varnostnimi zidovi in rešetkami.

Pred nekaj meseci je imela preplah doma tudi ena izmed sodelavk, namreč njen mož je lastnik gradbenega podjetja, v katerem ima zaposlene delavce, eden izmed teh pa jih je začel izsiljevati za denar, jim groziti po telefonu in jih nenehno zasledovati in nadlegovati. Policija je bila nemočna, saj brez dokazov oziroma brez nekega konkretnega dejanja niso mogli aretirati človeka, same grožnje po telefonu niso zadostovale kot razlog, da bi policija ukrepala. Tudi pri njih doma so potem nadgradili varovanje, za nekaj časa so najeli varnostnika, ki je bil fizično prisoten v hiši in tudi pri njih so razmišljali, da bi odšli v tujino. A se je sčasoma vse skupaj poleglo, nezadovoljen delavec je odnehal, ko je videl, da ne bo dobil nič, in življenje teče dalje. (Na fotografiji: sodelavci na izletu, ta, ki so ga oropali, je prvi z desne.)

No comments:

Post a Comment